Hvert tredje barn får tandskade

30. sep 2015

Hvert tredje barn får tandskade

Forældre ved for lidt om førstehjælp til deres børns tænder.

TANDSKADE. »Det er så lidt, der skal til. Enhver kan finde ud af det, hvis bare de ved, hvad de skal gøre«, siger en tandlæge om, hvad man skal gøre, hvis et barn får slået en tand ud.

En lille dreng har slået sin fortand ud. Han kommer til tandlægen med den i en pose. Men inden da, har han siddet i over en time i SFO’en og ventet på sin mor. Den time gjorde forskellen. Han kom for sent i behandling. Tanden kunne ikke reddes. 

»Pædagogerne har gjort deres bedste, men havde de vidst, at de bare skulle ploppe tanden i et glas mælk og løbet over til os med det samme, så kunne tanden være reddet«, siger Ida Nøhr Larsen, overtandlæge i Albertslund, om den dag en af hendes små patienter mistede sin fortand for altid. 

Paradoksalt nok lå tandklinikken lige ved siden af SFO’en. 

»Det er bare så ærgerligt«, siger Ida Nøhr Larsen. 

Undersøgelser viser, at omkring hver tredje barn får en tandskade på deres mælketænder, mens hver fjerde oplever skade på de blivende tænder. Men alt for få voksne omkring børnene kender den rigtige førstehjælp, når uheldet er ude, lyder erfaringen fra De Offentlige Tandlæger, der derfor nu går ud med en helt ny kampagne. 

’Førstehjælp til tandtraumer’ er en plakat og en folder, som lige nu sendes ud til skoler, daginstitutioner, sportsklubber og andre steder, hvor børn færdes - og slår deres tænder løse, skæve eller ud. 

»Vi vil gerne oplyse alle, der er i nærheden af børn om, hvordan man giver førstehjælp til tandskader. Alt for få ved det«, siger overtandlæge Ida Nøhr Larsen, der er medlem af hovedbestyrelsen i De Offentlige Tandlæger. 

»Det har stor betydning for både børn og voksne, at vi beholder vores naturlige tænder, også efter en skade. Man kan godt reparere det, så det ser rigtig flot ud, men det er meget dyrt og den lille fyr, der mistede sin tand, skal meget igennem de næste mange år, før han kan få lavet den endelige behandling«, lyder det fra Ida Nøhr Larsen. 

Når det er særligt vigtigt, at børn bevarer deres tænder, er det fordi, manglende tænder kan få betydning for udviklingen af deres kæber, forklarer tandlæge og ekspert i tandtraumer Eva Fejerskov Lauridsen fra Københavns Tandlægeskole: 

»Hvis et barn mangler en tand, fordi den er slået ud, så kommer der ikke knogle i det område i kæben, og så bliver det svært at få et implantat senere hen i livet«. 

Derfor er det afgørende, at voksne omkring børn for eksempel ved, at de med det samme skal opbevare en udslået tand i spyt eller et glas mælk, mens de er på vej til tandlægen. 

»Det er så lidt, der skal til. Det er ikke raketvidenskab. Enhver kan finde ud af det, hvis bare de ved, hvad de skal gøre«, siger Ida Nøhr Larsen. 

Udover førstehjælp sætter kampagnen fokus på, at forældre bør tegne en privat ulykkesforsikring for deres barn. 

»Er uheldet ude, mens man er barn, kan man i mange tilfælde først få den bedste behandling, når kæberne er vokset færdig. Det sker for mange først, når de er 22-23 år. Men allerede når de er 18 år, er de ude af den kommunale tandpleje. Derfor kan det blive dyrt uden forsikring«, understreger Ida Nøhr Larsen. 

Politiken, Forsikring 17. sep. 2015 KL. 13.32  Lìne Felholt


Website leveret af JustWorks ApS

Mayday-Rescue Service ApS
CVR 29201471

Toftevej 15B
3450 Allerød
Telefon: +45 48 10 51 61
E-mail: info@mayday-rescue.dk

Ring +45 48 10 51 61